vervoer
Zorg dat u uw kat in een geschikt reismandje vervoert. Het is het prettigst voor uw kat als het reismandje van boven open kan of dat de bovenkant op een eenvoudige manier van de onderkant gehaald kan worden. Uw kat kan dan in het onderste deel blijven zitten tijdens het onderzoek en de behandeling. De reismand moet ook groot genoeg zijn, zodat uw kat comfortabel kan staan, liggen en zitten.Zet het reismandje, ook als u het niet gebruikt, met het deurtje open en een lekker kleedje erin op een plek waar uw kat er makkelijk bij kan komen. Het mandje wordt zo een onderdeel van thuis en niet een alarmsignaal dat er iets spannends gaat gebeuren. Uw kat zal hierdoor minder stress ervaren tijdens het vervoer naar de Kattenkliniek. Bij zeer angstige katten kan het zinvol zijn om wat feliway, een spray op basis van feromonen waar katten zich rustig bij voelen, in het mandje te sprayen. Doe dit 15 minuten voor u uw kat in het mandje zet. Naast feliway kunt u bij ons ook rustgevende voedingssupplementen of medicijnen krijgen die u van te voren kunt geven. Vraag ons om advies!
Komt u met meerdere katten naar de kliniek? vervoer ze dan alleemaal in een eigen reismand. Door de (opbouw van) spanning kunnen ze ruzie met elkaar krijgen en in een reismand kunnen ze elkaar niet meer uit de weg gaan.
Verzet uw kat zich als u hem/haar in het mandje wilt doen?
Met deze tips lukt het vaak makkelijker:
- zorg voor een mandje dat van boven helemaal open kan zodat u uw kat er makkelijk in kan zetten.
- mandjes met een deurtje aan de voorkant kunt u op de achterkant zetten met het deurtje naar boven. Pak uw kat achter de voorpootjes en laat uw kat met de achterpoten eerst in het mandje zakken.
bezoek
In De Kattenkliniek van Groningen komen geen andere dieren dan katten, dus zal het bezoek minder stressvol zijn dan bij een andere dierenkliniek. Toch is van huis zijn evengoed spannend voor uw kat. Katten zitten graag op een hoge plek zodat ze de omgeving kunnen overzien. In de wachtkamer van de Kattenkliniek kunt u het reismandje op diverse plaatsen op een verhoging zetten, maak hier gebruik van!
Tijdens het consult bent u uiteraard bij uw kat. Hij/zij associeert uw stem met fijne dingen zoals voeding en spelen, dus aaien en praten helpt uw kat zich veiliger te voelen. Bedenk dat als het eerste bezoek een succes is, de kans groot is dat toekomstige bezoekjes dat ook zullen zijn. Wij vragen u verder een flinke handdoek mee te nemen. Deze ruikt naar thuis en kunt u in de wachtkamer over het reismandje leggen. In de spreekkamer gebruiken we de handdoek om op de spreekkamertafel zodat deze minder glad en spannend is voor uw kat.
Thuiskomst
Als u meerdere katten heeft, zet ze dan niet gelijk bij elkaar. Ook niet als ze gelijktijdig naar de kliniek zijn geweest. Ze kunnen fel op elkaar reageren, omdat de situatie (geur,feromonen) anders is dan ze van elkaar gewend zijn. Goede relaties tussen katten kunnen hierdoor verstoord raken. Laat ze daarom eerst in aparte ruimtes van elkaar bijkomen van het bezoek.
Geef ze hierna de ruimte om weer bij elkaar te komen, maar dwing ze niks af. Laat ze zelf het tempo bepalen.
- Maak het reismandje schoon, zodat alle spannende geuren weggepoetst worden en was de gebruikte kleedjes.
- Zet de reismand weer in huis, zoals beschreven onder het kopje "vervoer".
Eerste bezoek
Is het uw eerste bezoek aan de Kattenkliniek, dan worden u en uw kat door de dierenarts of assistente ingeschreven. Heeft uw kat al een inentingsboekje, neem deze dan mee. U kunt zich ook bij het maken van de eerste afspraak al telefonisch, aan de balie of via het online afspraken formulier inschrijven.