Katten zijn kieskeurig en hebben heel snel in de gaten dat je iets van ze wilt. Toch komt er soms een moment dat de dierenarts je kat medicatie voorschrijft die thuis moet worden gegeven. Hieronder lees je tips voor het ingeven van medicatie aan je kat.
In de Kattenkliniek hebben we van veel middelen de meest makkelijk in te geven variant (met Cat Friendly Clinic easy to give award). Ook hebben we van veel medicijnen een alternatieve variant, bijvoorbeeld een pipet in de nek voor ontworming in plaats van een tablet. Heeft je kat een uitgesproken voorkeur laat dit ons weten!
Zieke katten geven we vaak tijdens het spreekuur een injectie zodat je kat de medicatie alvast binnen heeft en deze zo snel mogelijk zijn werk kan doen. Ook zullen de dierenartsassistentes u uitleggen hoe u het beste het medicijn dat u meekrijgt kunt ingeven.
Hieronder volgen algemene tips voor het ingeven van veel voorkomende type medicatie:
Tablet ingeven
smakelijke tabletten kunnen als snoepje gegeven worden of tussen een paar brokjes van het voer
Lukt dit niet stop de tablet dan in iets lekkers, bijvoorbeeld easypill (bij ons verkrijgbaar), een stukje opgevouwen snackstick of een beetje liquidsnack of natvoer. Geeft EERST een beetje van het lekkers. Katten doen aan een strenge keuring vooraf en als het lekkers door de beugel kan kunt u daarna de tablet verstopt in het lekkers geven. Dit zullen ze dan veel sneller aanvaarden.
Trapt je kat er niet in? Vul dan een spuitje of pipetje water en leg deze klaar. Laat iemand je kat vasthouden door van achteraf je kat met de handen de bovenarmen/poten vast te houden of ga op je knieeen op de vloer zitten en stop je kat met zijn kop van je af tussen je benen. Open de bek door met de ene hand over het voorhoofd/de neus te leggen en de duim en wijsvinger in de mondhoeken. Beweeg de kop rustig achterover, de bek gaat nu waarschijnlijk vanzelf open. Stop de pil zo ver mogelijk achter in de bek en doe er meteen een slokje water uit het spuitje achteraan. Je kat zal het water doorslikken en geen erg meer hebben in de tablet. Katten die tegenwerken met hun poten kun je eerst in een grote handdoek wikkelen. LET OP: Geef je kat nooit een droge pil in de bek om vervolgens over de keel te strijken, de tablet kan in de keel blijven steken en je kat kan het gevoel dat hij/zij stikt. Een volgende keer zal een tablet geven daardoor veel lastiger zijn!
Als laatste kunnen veel tabletten opgelost worden in een (heel klein) beetje water. Zuig dit 'drankje' op in een spuitje of pipet en geef deze zoals hierboven beschreven in de bek of zoals beschreven bij drankje ingeven.
Drankje ingeven
Veel drankjes zijn smakelijk en kunnen direct uit het spuitje of pipet of door wat natvoer of bijvoorbeel liquidsnack gegeven worden. Geef eerst wat van het lekkers voor je het voer met medicatie geeft! Katten doen aan een strenge keuring vooraf en als het lekkers door de beugel kan kunt u daarna de tablet verstopt in het lekkers geven. Dit zullen ze dan veel sneller aanvaarden.Gef nadat het voer met medicatie op is de rest van het voer. Geef nooit een grote portie met medicatie, grote kans dat ze een deel laten staan en uw kat niet alles binnen krijgt.
Lukt dit niet? Laat iemand je kat vast houden zoals bij 'tablet geven' is beschreven of stop hem/haar tussen je knieeen. Pak de kop vast en breng deze iets achterover. Stop het spuitje in de bek in de ruimte achter de hoektanden van je kat. Spuit het drankje rustig richting de keel van je kat. Omdat het drankje naar achter loopt zal je kat moeten slikken en zit het medicijn in je kat.
Een pasta ingeven.
Een pasta likken veel katten van je vinger. Doet je kat dit niet dan kun je de pasta aan een pootje smeren
Een pipet in de nek geven
Pipetten zijn gemaakt om via de huid opgenomen te worden en zijn vaak bitter om ervoor te zorgen dat de kat er niet aan likt.